Menolippu Arkhamiin

Vain Cylon pelaisi lautapelejä

Menolippu Arkhamiin

Lord of the Imps – Dungeon Lords

pic569340

Sain sitten kunnian tehdä tämän blogin ensimmäisen postauksen. Ei nyt tule juhlapuheita, mutta puhun kyllä erittäin hyvästä pelistä. Pitemmittä puheitta menen suoraan asiaan, ja kerron mietteistäni Dungeon Lords –lautapelistä, jota pääsin jouluna lopultakin testaamaan.

Dungeon Lordspic569340

  • Pelaajamäärä: 2-4
  • Arvioitu peliaika: 90 min
  • Vaikeustaso: vaikea
  • Julkaisuvuosi: 2009
  • Suunnittelija: Vlaada Chvátil
  • Julkaisija: Czech Games Edition

Dungeon Lords on fantasia- ja seikkailuteemainen strategialautapeli, jossa pelaajat haluavat maailman pahimmaksi demoneiden luolaston johtajaksi. Jokainen rakentaa omaa luolastoaan värväten sinne hirviöitä, työpiruja ja pitää sen raha- ja ruokavarastot kunnossa. Pelissä pelataan ns. kaksi vuotta, ja vuoden vaihde ei ole parasta aikaa, sillä silloin luolastoihin tulee visiitille ikäviä sankareita maan päältä – aikeinaan tietenkin tuhota pelaajien luolastot!

Pelissä pelataan siis kaksi kertaa läpi lauta, joka kuvastaa pelin ”kierrosten” eri vaiheita. Yhtenä pelivuonna on neljä eri kierrosta, yksi per vuodenaika, ja peli tosiaan kestää kahden pelivuoden ajan. Kierrokseen kuuluu noin neljä eri osiota. Aluksi päälaudalle laitetaan tarjolle uusia palkattavia hirviöitä ja huoneita ostettavaksi. Tämän jälkeen tehdään toimintoja, minkä jälkeen on aika suorittaa luolaston teettämää tuotantoa. Lisäksi on tapahtumia, jotka paljastuvat pelaajille vasta pari kierrosta ennen sen kohtaamista. Pelissä tapahtuu paljon, mutta kun peliä on vuoroa pelannut, alkaa kaikki sujua näppärästi.

Photo 31.12.2014 0.16.39

Vuoden loputtua tulee taisteluvaihe. Luolastot on rakennettu, hirviöt värvätty ja ansat viritetty, ja sankarit saapuvat luolaasi. Jos sankareita on vuoron lopussa vielä jäljellä, tuhoavat he osan pelaajan luolastoa. Parasta olisi siis saada heidät vangittua ja nopeasti. Taistelujärjestelmä ei ole millään tavalla yksinkertainen, vaikka siinä laitetaankin vain viholliset ja ansat huonetta kohden kehiin ja mätkitään vihollisia. Onneksi peli tarjoaa neljä ”harjoitustaistelua”, joiden avuilla pystyy taistelun opettamaan uusille pelaajille. Silti parin ensimmäisen pelin taistelut tuppaavat menemään päin honkia.

Dungeon Lordsin teema on erinomainen ja kekseliäs. Pahiksina toimiminen on hauskaa vaihtelua. Lisäksi pelissä vahvasti läsnä oleva huumori on erittäin toimivaa. Yleensä jos puhutaan vihollisista tai ilkeistä olennoista, tulee mieleen synkät luolat ja pelottavat hirviöt. Dungeon Lordsissa viholliset ovat oma temmeltävä sivilisaationsa maan alla, aivan kuten maan päällä olevat ihmiset. Tätä kuvastaa muun muassa pelin keskuslauta, jossa luolastoihin palkattavat hirviöt sijaitsevat maanalaisessa tavernassa.

Photo 31.12.2014 0.12.54

Pelilaudoista puhuttaessa päästäänkin pelin yleiseen ilmeeseen. Peli on kerrassaan upean näköinen. Kaikki laudat ovat täynnä pieniä yksitoiskohtia; ne ovat värikkäistä, täyteläisiä ja kaiken lisäksi erittäin hyvin suunniteltuja. Jokaiselle kortille ja palikalle on omat paikkansa ja laudat ovat toimivia. Lautojen toimivuus on kyllä erittäin suuri plussa, sillä pelissä erilaisia lautoja ja pikkuosia riittää. On pelaajalaudat, keskuslauta, ajankulkua kuvaava lauta sekä kaukomaiden lauta (joka tosin vain kuvastaa käyttämättömiä laattoja ja kortteja).

Dungeon Lords ei ole todellakaan helppo peli. Aluksi tuntuu, että opittavaa on valtavasti, mutta loppujen lopulta peli toimii helppojen perusperiaatteiden ympärillä. Vaikean pelistä tekee se, että siinä on vaikeaa hahmottaa, miten pelin voi voittaa. Pisteitä saa mm. palkatuista hirviöistä, luolaston suuruudesta ja pisteitä tuottavien huoneiden määrästä luolastossa. Mihinkään näistä on todella vaikea erikoistua luolastossaan, joten strategian luominen on hankalaa. Loppupisteet ovat itselleni olleet parin pelaamani pelin lopussa pääosin suunnittelemattomien toimieni seuraus – ja tämä strategia ei ole parhain.

Toinen asia pelin voittamisen hankalan hahmottamisen lisäksi, mistä en pelissä pitänyt, on erittäin täyteen ahdettu sääntökirja. Sääntöjen sekaan on tungettu erilaisten pirujen koomisia kommentteja, ja itseäni nämä vain häiritsivät. Sääntökirjan avaaminen saa minut epätoivon partaalle aina sen avatessani, kun tekstin paljous saa vain turhautumaan. Valituksestani huolimatta löydän sieltä kuitenkin lähestulkoon aina tarvitsemani tiedon. Eli sääntökirja on kirjoitettu hyvin, mutta vain taitettu aivan liian täyteen.

Photo 31.12.2014 2.12.52

Oli mukavaa aloittaa blogimme näin kivan pelin tarkastelemisella kuin Dungeon Lords. Parin pelini perusteella peli on noussut yhdeksi suosikikseni omistamieni lautapelien joukosta. Peli on mielenkiintoinen, hauskaa pelattavaa, erinomaisesti suunniteltu ja mielettömän tyylikkään näköinen. Pahiksena oleminen ei ole vähään aikaan ollut näin miellyttävää.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>